Mindennapi vállalati pénzügyeink

Cégkassza

Fejenként közel 70 millió forintot kaptak a vállalkozások

2016. január 22. - Cégkasszás

A jegybank közölte az NHP-s mérleget: 31 ezer vállalkozás kapott 2126 milliárd forint forrást. Azaz egy-egy cég átlagosan 68,5 millió forint hitelhez jutott.

A múlt év végén lezárult a jegybanki hitelprogramok (Növekedési Hitelprogram - NHP, Növekedési Hitelprogram Plusz - NHP) szerződéskötési időszaka.

A Magyar Nemzeti Bank közzétette az eddigi számokat, amelyek alapján igen komoly összeg áramlott a gazdaságba: 31 ezer hazai vállalkozás jutott kedvező finanszírozáshoz mintegy 2126 milliárd forint összegben, ezzel a rendelkezésre álló keretösszeg több mint 95 százaléka felhasználásra került. A közzétett adatok alapján egy-egy az NHP-s programokban érintett vállalkozás átlagosan 68,5 millió forint hitelhez jutott kedvező kamatozással.

A jegybank megítélése szerint a programnak köszönhetően megállt a kkv-k hitelállományának csökkenése, sőt, a múlt év harmadik negyedévében már 3,5 százalékos volt a többlet. A programok segítségével a beruházsok is növekedtek. Az MNB becslése szerint az NHP-s programok 2014-2015-ben 1-1,5 százalékponttaljárultak hozzá a GDP-bővüléshez.

Bár a szóban forgó programok lezárultak, januártól sem szakad meg a sorozat. Életbe lép ugyanis a bankok piaci alapú hitelezésre való visszatérését elősegítő Növekedéstámogató Program.

A bejegyzés trackback címe:

https://cegkassza.blog.hu/api/trackback/id/tr948301138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása