Mindennapi vállalati pénzügyeink

Cégkassza

Egyre népszerűbbek a garanciakonstrukciók a mikrovállalkozások körében

2015. szeptember 01. - Cégkasszás

Garantiqa: Lendületesen növekszik az állomány

Növekedést ért el az első félévben a vállalkozások hitelfelvételéhez készfizető kezességet biztosító Garantiqa Hitelgarancia Zrt.: június végén 334,6 milliárd forintot tett ki a garanciaállomány, ami 9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi összeget. Ez egyben azt is jelenti, hogy az állami tulajdonban lévő társaság időszaki kezességvállalásainak állománya 17%-os növekedést mutat az előző év hasonló időszakához képest. A társaság az év hátralévő részében és jövőre is további növekedést vár elsősorban a gazdasági növekedés, ezen belül kkv-szektor fejlődése miatt. A Garantiqa arra számít, hogy a mikrovállalkozások körében még népszerűbbé válnak a kezességvállalással kombinált hitelkonstrukciók.

A garanciakonstrukciók iránti kereslet erősödése miatt az első félévben fokozatos növekedést ért el az állami tulajdonban lévő, Garantiqa Hitelgarancia Zrt. Június végén a mikro-, kis- és középvállalkozások hitelfelvételéhez készfizető kezességet biztosító társaság garanciaállománya 334,6 milliárd forintra rúgott, ami a teljes kkv szegmens 1,8 százalékos éves növekedési ütemét jóval meghaladó, 9 százalékos növekedést jelent éves összevetésben - közölte féléves eredményeit a társaság.

„A közel 335 milliárd forintos garanciaállomány egyúttal azt jelenti, hogy hat hónap alatt az üzleti tervben előirányzott két számjegyű növekedés időarányos részét teljesítettük” - értékelte a féléves számokat Nagy Róbert, a Garantiqa vezérigazgató-helyettese. A portfólió összetételéről Nagy Róbert azt mondta, hogy döntően problémamentes és külön nem figyelendő ügyletekből áll, ráadásul az előbbi kategória volumene növekedést mutat, ami a növekedés mellett szintén kedvező trendnek mondható.

Az első félévben a havi kezességvállalás minden hónapban 8-24 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi értékeket. A Garantiqa portfóliójának bővüléséhez a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramja (NHP) is hozzájárult, a program keretében kihelyezett 70 milliárd forint összegű hitelhez a Garantiqa kezességvállalása kapcsolódik. Nagy Róbert azt is elmondta, hogy a kockázatosabb vállalkozások hitelfelvételét elősegítő, idén elindított NHP+ program keretében megkötött szerződésekhez nyújtott kezességek a második féléves adatokban jelennek majd meg.

A féléves adatokból az is látszik, hogy a mikrovállalkozások veszik a leginkább igénybe a garanciakonstrukciókat: a szerződések darabszámát illetően 80 százalékos, a kezességek összegét tekintve pedig 50 százalék feletti a mikrovállalkozások részesedése. Nagy Róbert szerint ez azért is fontos, mert azt bizonyítja, hogy a mikrovállalkozások körében fokozott igény van a kezességvállalással kombinált hitelekre, amelyek lehetővé teszik az érintett cégek fejlődését. A társaság a jegybank legfrissebb inflációs jelentésében foglaltakkal összhangban arra számít, hogy a vállalati beruházások emelkedését a Növekedési Hitelprogram kiterjesztése mellett a fokozódó keresletre utaló kilátások is segíthetik.

A vezérigazgató-helyettes szerint a féléves eredmények alapján az év második felében folytatódhat a garanciaállomány növekedése, és az év végig 380 milliárd forintra gyarapodhat, ami a kkv szegmens hitelezésének várt bővülését jóval meghaladó, 18%-os növekedést jelentene.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cegkassza.blog.hu/api/trackback/id/tr957751820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása