Mindennapi vállalati pénzügyeink

Cégkassza

Növekedésre számít a kisvállalkozások kétharmada

2015. július 09. - Cégkasszás

A mikro- és kisvállalkozások 65-82 százaléka a következő 1-3 évben sikeres működésre, fejlődésre számít – derül ki a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. megrendelésére a Kutatópont által készített reprezentatív országos kutatásból. A felmérés szerint a pénzintézetek a hiteligénylések csupán 8-28 százalékában tesznek ajánlatot a fedezet garanciakonstrukcióval történő kiváltására. A Garantiqa szerint a mikrovállalkozások körében jelentős a beruházási potenciál, hiszen a jövőt tekintve optimisták, miközben az érintett cégek 35 százaléka az elmúlt öt évben nem ruházott be.

A magyarországi mikro- és kisvállalkozások legalább a kétharmada számít arra, hogy a középtávon sikeres vállalkozásként működik majd – derül ki a Kutatópont adataiból. A felmérés eredménye szerint a cégmérettől függően eltérő a növekedésben bízó vállalkozások aránya: a mikrovállalkozásoknak 65-67 százaléka számít sikeres működésre 1-3 éves távlatban, a kisvállalkozásoknál pedig 76-82 százalék az arány.

Nagy Róbert, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vezérigazgató-helyettese az eredményeket értékelve elmondta: mindenképpen kedvező, hogy a cégek döntő többsége fejlődést vár. A mikrovállalkozásoknál az optimisták alacsonyabb aránya a vezérigazgató-helyettes szerint a cégméretből fakadó kockázatokkal, például a tőkehiánnyal, a korlátozott emberi erőforrásokkal magyarázható. A vezérigazgató-helyettes ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a pályázati lehetőségek széles köre, az emelkedő GDP, és a pénzügyi stabilitás a megkérdezettek szerint jellemző ma Magyarországon a vállalkozások működési környezetére. „A mikro és a kisvállalkozások véleménye eltért a gazdasági környezet megítélése kapcsán: a kisvállalkozások kiszámíthatóbbnak értékelték a gazdasági környezetet mint a mikrovállalkozások, ugyanakkor az érdekvédők munkájának hatékonyságát mindkét csoport gyengének minősítette" – mondta a vezérigazgató-helyettes.

A kutatásból az is kiderül, hogy a kisvállalkozások 84 százaléka hajtott végre valamilyen beruházást az elmúlt 5 évben, míg ez a mikrovállalkozások csak 65 százalékára igaz. „Mindez azt is jelenti, hogy a mikrovállalkozásoknál nagyobb potenciál van a beruházásokra, mivel az ehhez szükséges forrást a jelenlegi alacsony kamatkörnyezetben, a garanciakonstrukciók segítségével - a korábbi években jellemző környezettel szemben - könnyebben elő lehet teremteni” – fogalmazott Nagy Róbert. A felmérés szerint a bankok ritkán ajánlották a hitelfelvételről szóló tárgyalások során az úgynevezett dologi biztosítékok kiváltására a garanciaszervezetek által kínált konstrukciókat. „A kisvállalkozások 28 százaléka, a mikrovállalkozásoknak pedig csak 8 százaléka kapott ajánlatot garanciakonstrukcióra” - mondta dr. Nagy Róbert. Hozzátette: „fontos, hogy mind a bankok, mind pedig a hiteligénylő vállalkozások tisztában legyenek azzal, hogy a készfizető kezességet biztosító garanciakonstrukciók elérhetőek, és jelentősen megkönnyíthetik a vállalkozások forráshoz jutását”.

A Garantiqa arra számít, hogy a következő időszakban fokozódik a mikro- és kisvállalkozások körében a hitelkereslet, ezzel párhuzamosan pedig a garanciakonstrukciók iránti igény is növekedhet. Ennek eredményeként a Garantiqa az év végére 380 milliárd forintos garanciaállománnyal számol, ami 18 százalékos emelkedést jelentene éves összevetésben, és jövőre sem tartja elképzelhetetlennek a vezérigazgató-helyettes, hogy két számjegyű növekedést érjen el a társaság.

A Garantiqa megbízásából készült országos reprezentatív telefonos kutatás 250 mikro- és 250 kisvállalkozást/vállalkozót tartalmazó országos mintán alapult. A magyarországi mikro-, és kisvállalkozások besorolása a foglalkoztatottak létszáma alapján történt, mikrovállalkozásnak a 10 főnél kevesebb, kisvállalkozásnak az 50 főnél kevesebb, de legalább 10 fő foglalkoztatottat alkalmazó vállalkozás minősült. A felmérés 5 százalékos hibahatáron belül lehetővé tette a mikro- és kisvállalkozások önálló elemzését, a teljes mintára vetített hibahatár pedig 3,5 százalékos volt.

Az állami kézben lévő Garantiqa tevékenységének elsődleges célja a kkv-szektor fejlődésének támogatása: a társaság kezességvállalást nyújt a vállalkozások hitel-, lízing és faktoringügyleteihez, A Garantiqa által biztosított kezességvállalási konstrukciók lehetővé teszik, hogy olyan vállalkozások is forráshoz jussanak, amelyek nem képesek megfelelő fedezetet nyújtani az igényel forráshoz.

A bejegyzés trackback címe:

https://cegkassza.blog.hu/api/trackback/id/tr1007612598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása